Hjælpemidler til et rygestop
Der findes efterhånden mange forskellige rygestop-hjælpemidler, som alle har til formål at hjælpe folk med at gennemføre et succesfyldt rygestop. Spørgsmålet er så hvor meget de i virkeligheden hjælper, og om det er pengene værd.
En ryger lider under to former for afhængighed, der er den fysiske afhængighed, som relaterer sig til nikotinen. Den anden form er den vanebetingede afhængighed, som relaterer sig til det at have noget i hånden, det at man benytter en smøg som belønning osv. De rygestop-hjælpemidler der er på markedet, de går hovedsageligt ind og hjælper på den fysiske afhængighed, og selv om man benytter dem, så skal man stadigvæk kæmpe mod de indgroede vaner, som er kommet i forbindelse med det at ryge.
Hvis man vil have nogle gode råd om, hvordan man håndterer den vanebetingede afhængighed, så læs disse 5 råd fra en tidligere artikel.
Nikotinprodukter
De mest kendte former for produkter der går ind og erstatter ens nikotinbehov, det er nikotinplastre og nikotintyggegummi. Nikotinplastre fungere ved, at man via plasteret får tilført nikotin hele dagen, og det samme princip er tilfældet med tyggegummiet. Nikotinerstatning fås i andre varianter bl.a. næsespray og inhalator. Fælles for disse er, at de kan fås i håndkøb.
De to største producenter på markedet for disse produkter det er Nicotinell og Nicorette. Priseren varierer lidt alt efter hvad man vælger, men en pakke med med 14 stk. nikotinplastre koster ca. 270 kr, og et plaster holder til en enkelt dag. Der evidens for at produkterne har en positiv effekt på et rygestop, men i flere forsøg har forskellen på brugere af plastre med nikotin og folk med place plastre været ret lille.
El cigaretter
Det nyeste skud på stammen er el cigaretter, som er en teknologi der simulerer almindelige cigaretter. De har vist sig at være meget populære, og forsøg har vist at de er mere effektive end nikotinplastre, læs mere om dette her.
Grunden til at el cigaretterne har været så effektive, det skyldes at overgangen fra de almindelige smøger til el smøgerne er ganske smertefrit, da både den fysiske- og vanebetingede afhængighed bliver erstattet med det samme. El-cigaretter indeholder væske med nikotin som bliver omdannet til damp og indåndes efterfølgende. Indholdet af nikotin i væsken kan man så løbende trappe ned, indtil man er fri for nikotin. Herefter kan man arbejde med den vanebetingede afhængig, og på den måde bliver rygestoppet delt op i to dele.
Der er også nogen der vælger at fortsætte med deres e-cigaretter efterfølgende og benytter dem som et rent nydelses-middel. Indtil videre er der ikke nogen længerevarende studier omkring e-cigaretters virkning på kroppen, men meget tyder på at de forholdsvis uskadelige. Priserne varierer alt efter hvilken model man vælger, men generelt er e-cigaretter det billigste alternativ, da de endnu ikke er underlagt nogen afgifter. Man kan evt. sammenligne e-cigaret priser her.
Piller til rygestop
Hvis man har prøvet alle andre muligheder, og det endnu ikke er lykkedes at blive røgfri, så er der stadigvæk mulighed for at benytte rygestop piller, men man skal være opmærksom på at dette er stærke sager, og der kræves en recept for at få adgang til dem. Der er to salgs piller på markedet,og der er evidens for at de virker, men til trods for dette så kræver det stadig meget vilje, at gennemføre et rygestop, da den vanebetingede afhængighed stadigvæk skal bekæmpes.
Zyban: kom på markedet i 2001 og indeholder stoffet bupropion, som oprindeligt var udviklet som et middel mod depression. Under forsøg viste det sig, at rygerne stoppede med at ryge, og derfor fanvendes zyban i dag både mod depression og i forbindelse med rygestop.
Champix: indtrådte på markedet i 2006 og er en pille, der udelukkende er skabt med henblik på rygestop. Pillen indeholder vareniclin, der ligesom zyban, mindsker rygetrangen og abstinenserne.
Forsøg har vist at champix er den mest effektive af de to. Et forløb med champix varer normalt 12 uger, og i et klinisk forsøg viste det sig at 44 % blev røgfri efter et forløb på 12 uger. Prisen for sådan en behandling ligger på godt 3.000 kr. for hele forløbet.
Konklusion
Om man i sidste ende vælger at benytte nogen af disse hjælpemidler skal være op til en selv, men denne artikel skulle gerne danne et godt grundlag for at tage den rigtige beslutning. Priserne på de forskellige løsninger varierer, og der burde være noget for hvert budget. I de fleste tilfælde vil omkostningerne med et hjælpemiddel til rygestop være lavere end udgifterne ved at fortsætte med at ryge, og på sigt kan det være en rigtig god investering, både for din økonomi, men så sandelig også for dit helbred.