”Madplan? Hvorfor skal jeg lave sådan en?” tænker du sikkert. Og det er helt forståeligt, jeg tænkte nøjagtig det samme dengang jeg først begyndte at overveje at lave en madplan. Faktisk var det efter at have set Luksusfælden på TV3, at jeg for alvor begyndte at overveje, om det virkelig var så smart med en madplan. Jeg begyndte at tænke nærmere over det, men vi fik ikke rigtigt et system op at køre, hvor vi rent faktisk lavede en madplan og fulgte den.
Tiden gik, og i sommeren 2010 fik jeg brev om at vi havde fået tilbudt en lejlighed inde i Hillerød by (vi boede før i Hillerød Vest). Jeg havde for sjov gået og overvejet, at hvis vi fik tilbudt en billigere lejlighed, kunne jeg rent faktisk også begynde at læse igen – noget jeg havde haft lyst til længe. Der var dog lidt udfordringer i forhold til økonomien, især da vi havde (og stadig har) behov for en lidt større lejlighed, da vi har en søn der også skal være plads til. Men nu var den billige lejlighed sikret, og vi begyndte herefter at gøre mere ud af at lave en madplan og følge den. Det var slut med at spilde penge og købe ind hver dag – det havde vi heller ikke tid til, og i længden blev det sådan en dødssyg ting, der bare skulle overstås.
Så vi fik altså udformet en fornuftig måde at lave en madplan på, hvilket jeg vil forklare mere om i denne guide. Herefter begyndte det at blive en fornøjelse at tænke på madlavning, fordi der altid er styr på indkøbene og vi kun én gang om ugen skal tænke over hvad vi skal spise, og hvad der skal købes ind.
Spørgsmålet er i sig selv ikke særlig svært at svare på, fordi der er så mange fordele knyttet til at lave en madplan. Det ville være sværere, hvis man spurgte ”hvorfor IKKE lave en madplan?”. Hvis du i skrivende stund ikke laver madplan, kunne jeg forestille mig at du køber ind lidt efter gefühl, og ikke rigtig ved hvad i skal spise, før i står i supermarkedet og kigger hylderne igennem. Måske er der udsolgt af det i godt kunne tænke jer den pågældende dag, og så starter udfordringen med at finde på noget andet at spise. I er måske også trætte, og ungerne er lige blevet hentet i institutionen/skolen, og det har været en lang dag. Når i så har fået købt ind, skal i hjem og lægge alting på plads, og først derefter kan i gå i gang med selve madlavningen.
Sådan var vores hverdag før i tiden – daglige indkøb, fyldt med masser af dyre spontane indkøb af varer, der som regel var usunde, men som man lige havde lyst til, fordi man var ved at gå sukkerkold i køen til kassen.
Forestil dig så, at du laver en madplan. Du vælger selv hvilken dag der passer dig bedst. Vi laver altid madplan lørdag eller søndag, fordi vi har weekend. Ud fra madplanen er det nemt at se hvad vi skal købe ind, og vi kan hurtigt skrive en indkøbsseddel, som selvfølgelig er sorteret efter hvilken rækkefølge varerne står i i supermarkedet. Det gør det nemmere og hurtigere for os at finde de ting vi mangler, når vi køber stort ind.
Med andre ord, er der altså nogle elementer i din hverdag der forbedres:
(KISS) er et engelsk-amerikansk udtryk, der minder lidt om en livsfilosofi. Det handler i bund og grund om at der ikke er nogen grund til at opfinde den dybe tallerken igen, hvis den allerede er opfundet. Gør tingene så simpelt som muligt, så du og dine nærmeste kan følge med!
Her et udpluk af Rema1000’s fortræffelige madplan-applikation på deres hjemmeside. Den er visuelt flot, men hvordan vil du kunne bruge den i din hverdag? For det første kræver madplanen at du kun køber ind i Rema, og så skal du enten sende madplanen fra hjemmesiden til din mail, og/eller printe den ud. Desuden er mange af retterne i deres menu ikke særlig simple, og de færreste laver nok disse retter til hverdag. Start simpelt, og vær sikker på at komme i mål.
Hvis det skal lykkes for dig, og du og familien skal blive glad for en madplan, er det vigtigt at du ikke fylder den med overkomplicerede og urealistiske retter. Grib dig selv om hjertet, og dan dig et indtryk af hvad du i virkeligheden føler du kan lave. Uanset hvad er der altid plads til forbedring, og vi kan ikke alle være gourmetkokke. Selv kommer jeg altid til at koge mine æg for meget, og mine pastaskruer for som regel for lidt – kødet er et lotteri hver gang, og det er spændende om det er stegt for meget eller for lidt – det udløser som regel holdningen ”hellere 10 minutter for meget end 10 minutter for lidt!”.
Kort fortalt handler det om at en madplan ikke skal være en videnskab, og gerne skulle være så simpel som muligt, især i hverdagene. I weekenderne hvor man har fri, kan man så eksperimentere med sine egne færdigheder, og lave mere spændende retter, men i hverdagene er det en god idé at holde de store armbevægelser nede, og i stedet lave simpel, sund mad, som der er tid og overskud til at lave. På den måde bliver madlavningen ikke en hurdle, man skal slide og slæbe sig igennem hver aften. Dette smitter især af på dine børn, som også vil blive ramt af madglæden, og dermed opmuntret til at deltage aktivt i både madlavningen og spisningen. Og dét er godt for familien.
Der kan være grupper af mennesker, der har større behov for en madplan end andre. Jeg vil kort ridse op, hvilke grupper det kunne være:
Hvad er egentlig et normalt forbrug? Hvad kan man leve for? Det er nok noget du på nuværende tidspunkt spørger dig selv om. Jeg vil her prøve at ridse op hvad man kan leve for. Det er vigtigt at påpege at jo større familien er, jo mindre ”stigning” er der i forbruget, simpelthen fordi man som stor familie typisk vil kunne have glæde af gode mængderabatter. Dem kan man dog også gøre brug af som enkeltperson, men i begrænset omfang, alt efter køle- og frysefaciliteter i hjemmet. De nævnte beløb herunder dækker kun mad, og dermed ikke andre varer til husholdningen:
I diverse tv-programmer og nyhedsartikler, er det med tiden kommet frem at fabrikkerne ikke skyr nogen midler for at sælge deres varer billigst muligt og med størst mulig fortjeneste. Det går i mange tilfælde ud over både kvaliteten og næringsindholdet. Som udgangspunkt kan man sige, at jo mere forarbejdet en fødevare er, jo mindre næring indeholder den!
Med en madplan kan du spare tid på indkøbene, og i stedet bruge denne tid til at tilberede gode råvarer fra bunden, i stedet for at springe over hvor gærdet er lavest. Her tænker jeg især på sådan noget som købesaucer frem for hjemmelavede saucer, kartoffelmos på pulver frem for hjemmelavet kartoffelmos, Dolmio tomatsauce frem for hjemmelavet tomatsauce, neutralmarinerede kyllingestykker frem for hel kylling der parteres i hjemmet.
En forarbejdet fødevare betyder i virkeligheden blot, at enten fabrikken eller supermarkedet har klaret en del af tilberedelsen for dig, så du kan spare tid i køkkenet. Det er selvfølgelig rart hvis man engang imellem har travlt, men i længden er det hamrende usundt – og dyrt. Fabrikkerne og supermarkederne tilsætter diverse konserveringsmidler, farvestoffer og smagsstoffer, for at produktet skal se ud af noget og samtidig smage nogenlunde ”autentisk”, selvom det har ligget på en kølereol i ugevis.
Det samme gør sig gældende for de fødevarer du gerne betaler mere for, uden at være klar over at de billigere alternativer kan komme samme sted fra, endda fra samme produktionsanlæg. Der kan være små forskellige i emballagen eller i holdbarheden, men dette er fuldstændig umærkbart i de fleste tilfælde.
Det lyder måske en smule voldsomt, men langt hen ad vejen handler det om at man med en madplan har mulighed for at bruge tiden på blandt andet at forarbejde råvarerne selv, i stedet for at lave overspringshandlinger for at få hverdagen til at hænge sammen. Jeg vil her komme med nogle eksempler, der kan gøre dig klogere på hvad jeg mener:
Det vil Bo Bech vise i denne video, hvor det vises på en nem måde hvordan man gør:
Umami. Hvorfor er det relevant at vide noget om dette udtryk i en guide i hvordan du laver madplan og sparer penge? – Jeg kan starte med at fortælle at ’Umami’ er japansk og betyder velsmag. Det er med andre ord sammensætningen af bestemte råvarer. Når disse råvarer sammensættes, har man det der kaldes en umami. Eksempler herpå kan blandt andet være makrel i tomat, hvor makrellen og tomaten komplimenterer hinanden så godt, at der opstår en umami. Det samme gør ost og skinke i en toast!
Umami er med andre ord det femte grundelement, som vores smagssans kan registrere efter surt, sødt, salt og bittert.
Du kan altså lære at sammensætte yderst velsmagende retter ud af meget simple råvarer, så længe du er opmærksom på blandingsforholdet af elementer, som kan skabe denne umami.
Ole G. Mouritsen og Klavs Styrbæk har sammen forfattet en bog af navnet Umami, hvori der kan læses meget mere om betegnelsen umami, samt findes en masse opskrifter og ingredienser, som passer perfekt sammen. Det kan altså være medvirkende til at du kan pifte dit køkken op, uden at skulle investere i alverdens dyre råvarer.
Der findes utallige kogebøger med avancerede retter, som du måske får lyst til at lave en enkelt gang eller to, når du får gæster eller hvis du blot vil forkæle kæresten eller familien. Men hvad med kogebøger hvor retterne er helt almindelige hverdagsretter som blot er piftet lidt op, og som du rent faktisk kan bruge i din madplan? Her er tre eksempler på spændende kogebøger du kan kigge på:
Der er altid mulighed for at finde en opskrift på nettet – det er oftest helt almindelige mennesker der lægger opskrifterne ind på disse sider, hvilket både kan gøre det nemmere og billigere at lave de forskellige retter. Det anbefales dog at kigge opskrifterne igennem med et skeptisk øje, inden du bruger dem i din madplan – læs eksempelvis altid brugernes anmeldelser af opskrifterne, og kig efter hvilken karakter opskriften har fået. Det kan give et fingerpeg om opskriftens kvalitet.
Jeg håber du har kunnet bruge denne guide til noget, og at det har sat gang i nogle tanker og nogle ønsker om at lave om på nogle vaner. Denne guide er uvidenskabelig, og skemaet du kan downloade til madplanen er blot til inspiration, men for mig har det været ganske brugbart. Med tiden vil du garanteret finde dig til rette med en madplan, som du laver på en måde der passer dig bedst. Måske er det ikke det optimale for dig at lave madplanen i Excel, men derimod på en tavle i køkkenet, eller evt. på din mobiltelefon? Vi har alle hver vores måde at gøre tingene på, og det handler om at finde sig til rette med den måde der passer bedst ind i DIN hverdag. Når det er sagt, er det dog vigtigt at intentionen og grundprincipperne bibeholdes. En madplan er et værdifuldt redskab i din hverdag, og det skulle gerne være for at sikre at du og din familie får god mad hver dag.
Al mulig held og lykke med DIN sunde fremtid!
De bedste hilsner
Thomas Løwe Hansen
TIP!
Med til en god madplan hører naturligvis også et godt budgetskema. Det kan du naturligvis finde her, helt gratis.