STOP med at ryge: 5 af de bedste råd

Det kan være afsindigt svært at stoppe med at ryge, især hvis du har været vant til at ryge 30-40 cigaretter om dagen. Det er ganske enkelt et spørgsmål om at lægge nogle fuldstændig indøvede vaner om, og det kan være sværere end man tror, især fordi rygetrangen sidder instinktivt i kroppen. Der er dog inden tvivl om at det er sundest at stoppe. Se f.eks. Sunhedsstyrelsens oversigt over rygning og følgesygdomme.

Her er 5 gode råd til hvordan du gratis stopper med at ryge:

1. “Jeg trapper lige lidt ned i starten” er IKKE rygestop!

Du kan måske have den idé at det er “godt nok” at trappe ned, fordi det så bidrager til et senere rygestop. Det er dog en dårlig idé, da det blot er det samme som at udskyde den endelige beslutning. Problemet ligger i at vanen, som jeg også vil forklare længere nede, bibeholdes, og det er DEN du i realiteten gerne skulle af med.

2. Find ud af hvad der helt præcist er svært for dig

Med det mener jeg, at du skal finde ud af hvad der bliver den største udfordring ved at stoppe med at ryge. Du kan have mange grunde til at have svært ved at stoppe med at ryge, jeg lister lige nogle enkelte herunder:

  • Din omgangskreds ryger
  • Rygepauser er en naturlig del af din og dine kollegaers arbejdsdag
  • Du har faste ritualer forbundet med rygning (eks. smøg efter måltider, når du er ude at gå, osv.)

Den største grund til at de fleste opretholder rygningen, er fordi det er hyggeligt og rart, og kroppen slapper af imens. Det er helt enkelt blevet til et beroligende afbræk fra hverdagen, at indtage sin nikotindosis. Typisk er det sammen med andre, og netop derfor er det svært at slippe ud af det. Hvor mange gange har du eksempelvis ikke hørt sætningen “Jeg går lige ud og ryger – skal du med?”

Det kan også være at rygetrangen har det med at melde sig i forbindelse med specielle ting såsom efter måltiderne.

Uanset hvad, så handler det om at være klar over fra starten af, hvilke situationer du frygter kan sætte rygestoppet i fare, og bedst muligt undgå disse.

3. Brug dit rygestop til at starte sunde vaner

Når du stopper med at ryge, vil der typisk opstå et eller flere tomrum, hvor du kan føle dig svag og fristet til at genoptage rygningen, og her kan det anbefales at gøre nogle ting for at undgå dette:

  • Hav altid et stykke frugt med dig, da det hjælper mod rygetrangen at have noget at gnaske i. Det kan f.eks. også være mandler eller andre nødder, som er spækket med proteiner og gode fedtsyrer.
  • Meld klart ud til venner og familie – forsøg ikke at skjule dit rygestop af frygt for kommentarer hvis du “falder i” igen – meld klart ud at du er stoppet, og har taget et stort skridt.
  • Lad rygerne være rygere, og hold dig væk. Når andre ryger i nærheden af dig, især hvis det er din omgangskreds, kan det friste at tage del i løjerne – hold dig derfor indendøre, mens rygerne går et andet sted hen.
  • Skab struktur i din hverdag, så du kan forebygge stressede situationer og travlhed. Prøv eksempelvis at strukturere dine indkøb ved hjælp af en madplan.

4. Hav et par sten i lommen

Det lyder måske lidt dumt – men typisk vil en del af det at stoppe med at ryge være svært fordi du har trangen til at have noget mellem dine fingre, som pludselig ikke findes mere.

Du kan f.eks. købe to glaskugler eller – mere simpelt – finde to runde sten, som du kan trille i din hånd. Det holder dine fingre igang, og det kan distrahere din hjerne og aflede din trang til at have en cigaret mellem fingrene.

5. Vær asocial i en periode

Hvis du på forhånd ved at der ligger en masse løjer indenfor den næste måned, hvor du er samlet med venner og familie i festligt lag, så vent hellere med at stoppe med rygningen – Hiv en måned ud af kalenderen og fortæl din omgangskreds at du stopper med at ryge og derfor har brug for at arbejde med det, og derfor forsøger at minimere fristelserne. Du vil med garanti blive overrasket over hvor meget forståelse du vil blive mødt med!

 

Du har nu fået fem råd, der kan hjælpe dig igang med rygestop. Inden du bruger disse fem råd, kan det dog være en god idé at overbevise dig selv om at du KAN stoppe med at ryge – det hjælper ikke noget med en pessimistisk tilgang til tingene, fordi dit sind vil være mere tilbøjeligt til at give efter i et svagt øjeblik.

Al held og lykke med rygestoppet!